Blog

Zorg dat je niet gesnitcht wordt

Mijn dochter kwam laatst uit school met een hoofd als een donderwolk. Nu is dat wel vaker bij pubers dus ik probeerde haar zo min mogelijk te irriteren door geen vragen te stellen. Dit keer kwam ze echter zelf met de reden omdat het haar heel hoog zat blijkbaar. “Ze zeggen dat ik heb gesnitcht!” gevolgd door dikke tranen en gesnotter dat ik sinds de kleutertijd niet meer heb meegemaakt. Nu ben ik redelijk op de hoogte van pubertaal, maar wilde toch even checken wat ze precies bedoelde met ‘gesnitcht’. Dat is dus hetzelfde als verklikken, maar dan moderner en heftiger, want als je hebt gesnitcht ben je automatisch een snitch en berg je dan maar in de brugklas.

Nu was zij niet degene die had gesnitcht, maar heeft wel mogen ervaren wat de impact is van het zijn van een snitch; aangestaard worden in de aula, aangesproken worden en app’jes krijgen van kinderen die ze niet kent, die zeggen dat ze een snitch is. Een snitch zijn is not-done, die les is geleerd. Wat mij echter verbaasde is dat de gesnitchte in dit verhaal volledig buiten schot blijft. Hij had iets gedaan met schroeven waardoor een medeleerling gewond is geraakt. De verwonding viel gelukkig mee, maar dat had zomaar anders kunnen aflopen. Hij was de held, de ander was de snitch.
Als het gaat om datalekken, blijft de gesnitchte niet buiten schot. De boete kan oplopen tot 10 miljoen euro of 2% van de jaarlijkse wereldwijde omzet van de organisatie. Zorg dus dat je je 2FA op de rit hebt, zodat je kunt aantonen dat je maatregelen hebt getroffen om datalekken te voorkomen.