TUNIX levert de meest gebruiksvriendelijke software voor ondermeer Single Sign-On (SSO), Passwordless authentication en 2FA gekoppeld aan LDAP, Microsoft AD of een eigen gebruikersdatabase.

Single Sign-On (SSO) is een manier om toegang te verlenen tot verschillende systemen en applicaties met één set aan inloggegevens. Dit betekent dat je niet voor elk systeem of elke applicatie apart hoeft in te loggen, maar dat je met één set aan inloggegevens toegang hebt tot alle systemen en applicaties waarvoor je bent geautoriseerd.

Er zijn verschillende voordelen aan SSO:

  1. Gemak voor gebruikers: Gebruikers hoeven zich niet afzonderlijk aan te melden voor elk systeem of elke applicatie waar ze toegang toe hebben. Dit bespaart tijd en moeite.
  2. Verbeterde beveiliging: Doordat gebruikers maar één set aan inloggegevens hoeven te onthouden en te beheren, is de kans op fouten of verlies van inloggegevens kleiner. Bovendien kan SSO worden geconfigureerd om bijvoorbeeld tweestapsverificatie te gebruiken, wat de beveiliging verder verhoogt.
  3. Efficiëntie: SSO kan helpen om de efficiëntie van een organisatie te verhogen, omdat het de tijd en moeite bespaart die nodig is om afzonderlijk in te loggen op verschillende systemen en applicaties.
  4. Gemak voor IT-beheer: SSO kan het beheer van toegang tot verschillende systemen en applicaties vereenvoudigen, omdat het maar één set aan inloggegevens beheert in plaats van afzonderlijke inloggegevens voor elk systeem of elke applicatie.
  5. Gemak voor de ontwikkelaar: het is niet langer nodig om voor elke toepassing een gebruikersdatabase, toegangscontrole en onderhoudsfuncties te programmeren.

Al met al kan SSO dus een waardevolle toevoeging zijn voor organisaties die veel verschillende systemen en applicaties gebruiken en die efficiënter willen werken en de beveiliging willen verhogen.

Passwordless authentication is een manier om toegang te verlenen tot een systeem of applicatie zonder dat je een wachtwoord hoeft in te voeren. In plaats daarvan gebruik je een andere vorm van authenticatie, zoals bijvoorbeeld een biometrische scan of een verificatiecode die je op je telefoon ontvangt.

Er zijn verschillende manieren om passwordless authentication te gebruiken:

  1. Biometrische scans: Bij biometrische scans wordt gebruik gemaakt van biometrische gegevens, zoals bijvoorbeeld een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Deze gegevens worden gebruikt om de identiteit van de gebruiker te verifiëren.
  2. Verificatiecodes: In plaats van een wachtwoord kun je ook een verificatiecode ontvangen op de TUNIX/KeyApp, die je vervolgens moet invoeren om toegang te krijgen tot het systeem of de applicatie.
  3. Token-based authentication: Bij token-based authentication krijgt de gebruiker een unieke code, een zogenaamde token, die als verificatie dient om toegang te krijgen tot het systeem of de applicatie. Deze tokens kunnen worden verzonden via SMS of e-mail, of kunnen worden gegenereerd door een authenticatieapp zoals de Google Authenticator of de TUNIX/KeyApp op de telefoon van de gebruiker.

Passwordless authentication biedt verschillende voordelen. Zo hoef je geen wachtwoord te onthouden of te beheren, wat de kans op fouten of verlies van wachtwoorden verkleint. Bovendien kan passwordless authentication de beveiliging verhogen, omdat het moeilijker is voor hackers om toegang te krijgen tot een systeem of applicatie zonder wachtwoord.